Tuesday, April 28, 2009

damn~~

Hari-hari yang aku lalui sangat merumitkan dan sangat menguji kekentalan hati,perasaan dan jiwa.Bygkan berada di negara perantauan mcm ni…dengan penuh budaya yang negative...Budaya buruk yang dari kecil mereka dah pupuk…kalo yang kaya tersangat kaya even beg gi kelas pon harga RM800…yang miskin plak terpaksa menagih-nagih di tepi jalan….tapi mereka semua tak pernah sedar akan diri mereka dan negara meraka….nak dijadikan cerita..sampai la waktu belajar pon,anak-anak org kaya ni mmg la sangat terror dalam bab meniru..tak kiralah meniru mcm mana yang penting mereka mmg hebat…bila dah time exam praktikum..ingat takdela bley tiru-tiru..sekali mereka lebih pintar dari kita….mereka rasuah lecterur..byr dengan sekian harga untuk bagi diorg lulus…yang kita ni bertungkus lumus study nk bagi lulus…sampai tido pon tak cukup…exam hall dah jadi cam pasar..riuh rendah tanya jawapan...siotsss~~ape lagi yang harus kitorg buat??kalo mengadu pada pihak jpa pon…pasti jawapan die..bersabar!!sampai bila tahap kesabaran ni dapat bertahan??
Aku dh tak tau nk ngadu kat sape lagi..hanya pada Yang Satu aku sering mengadu…dah stress sngt tu sampai nk tulis dalam blog ni..harap diorg bukak la mata tu…and even dalam klas IMTKG..kinda clas blaja ukir gigi still terdapat bias antara anak Malaysia n anak bangsa diorg…kita buat secantik mcm ne pon ukiran tu still cnnot get marks mcm diorg….aku sangat kecewa…setiap kali aku ngan rungutan yg sama tapi mende mcm tu jgk…aku tak tau smpai bila dpt thn smua ni..rasa nk balik blaja kat negara tercinta....nk kan sumthing yg berkualiti…bukan yang mcm ni..aku takot..sngat takot…
kalo stakat test biase2 nk bncg2 takpela..ni kalo dh sampai dalam exm pon nk wat da same thing,I think we should not do it…sbb takot terbawa2 sampai ke anak cucu…to all Malaysian..dalam exam,kita wat dengan jujur….not even discuss with friends kay,tanay lecturer pon jgn..trust yourself..kemampuan diri kita…pasti Allah sdg menguji kita dan harap ujianNya ini disulami dengan penuh hikmah..Amin…
rasa tak puas hati dapat berkurang after post diz entry..at least dapat luahkan apa yang rasa…

3 comments:

nadia_saleh said...

trok la dierng tu!!!!!!!!!!

spoonman.itu.aku said...

duhai kakakku,,bsabarlah!!
org ndon mmg trok!!kat myspes siap dorg wat grakan anti mlysia..knonnye mlysia tiru budaya dorg..kpale la wei!!!
gudlak syazu!!

Anonymous said...

hye
what a sad to here that...
copying n zerogging ada dimana2 sahaja...
Alhamdulillah I m fated to study here...
but for u...
what can I say is...though sounds cliche...BE STRONG KEYYHH!!!!
CHAIYOK2!!!!
-ZBJ-