Thursday, September 30, 2010

kisah tauladan:P

 rasanya sangat lama dah tidak mengupdate blog,
sesungguhnya mmg malas yg amat sngt,padahal tade bz mana pon..
hehe..haaaa nak cerita sedikit kisah tauladan la..
banyak pengalaman yang aku dapat sejak aku belajar kat indonesia ni..
tapi pengalaman yang aku dapat baru2 ni sangatla mengguris hati gua sebagai muslim dan insan bernama wanita...huhuhu..
     disebabkan kekangan wang akhir2 ini,kitorg mengambil alternatif utk pergi tengok kawan2 kitorg join bowling tournament dengan menaiki bas..yess bas die kat sini utk ke destinasi yg dituju tu macam naik kuda la sket,kalo org mngndung ase cm dh leh gugur kot sbb hentakan bas mmg masyuk gilee...then nevermind la,mcm biasa kami akan dihiburkan oleh pengamen(org yg menyanyi ke,jual2 brg ke,wat aksi silap mata ke or what-so-ever utk dptkan duit daripada penumpang)...so leh nmpak la mmg ade yg berbakat dalam menyanyi n main alat muzik tapi sbb mungkin kemiskinan yg melanda diorg terpaksa cari duit melalui cara ini...
Nak dijadikan cerita,terpulangla pada kita nak bgi duit ke tanak after setiap persembahan diorg tu, dah ade 2 pengamen naik sebelumnya,kitorg pon kasik la dwet tapi since pengamen ketiga naik,seyes kami dah tade dwet kecik,tggal dwet nk byr tambng bas je,pengamen ni die buat aksi pgg pisau cukur die toreh2 tgn n muke die tapi tak luka,diorg ckp meminta  ini lebih bagus dari merampok(merompak)..aku menolak lah dgn baik ckp trima kasih n tunjuk tgn tanda tade dwet nk kasik,begitu jugak ngn kawan2 yg lain..
     


beginilah keadaan apabila di dalam bas,pengamen akan naik dan mcm2 la diorg buat



alangkah sedihnya hati ini bila pengamen tu ckp kat kitorg bila kitorg tak kasik dwet "subhanallah,pkai kerudung doank" maksudnya seubhanallah ,pkai je tudung tapi tak bagi sedekah .lebey kurg cmtu la die nak sampaikan...aku kecewa yang aat sngt mendengar ayat tu..perlukah kate smpai mcm tu??atau mmg salah kami?kami sudah senyum pada mereka,bukankan senyum juga satu sedekah??subhanallah,aku dah tak faham dgn konsep bersedekah skrg adakah ia sudah menjadi suatu paksaan...bukan salah sesiapa cuma renungkanlah bersama dan fikir2kanlah


5 comments:

ayin.the.spoonman said...

DASATNYA endon..xsempit ke bas klu da g2 kak wani??hadoi..

farah amirah said...

asal tak tampa je dyorank tu??? kalo sy gado kat situ jgak~ hehehe

syafida_88 said...

hmmmm...bkn salah korang pon.....suke hati laa na bg ke x btol x....huaa..hihiih

dethapradipta said...

Anda seharusnya melihat perjuangan orang-orang yang tidak mampu.
Masih banyak orang yang tidak beruntung di afrika sana.
Orang orang Indonesia lebih senang bersusah payah bangkit dari kemiskinan.
Yang penting uang yang didapat itu adalah uang yang halal kan :)

cobalah orang Malaysia jangan mengolok sarana prasarana di Indonesia <<<maksudnya bis diIndonesia

Dulu orang Indonesia pengen membantu Malaysia merdeka tapi bantuan ditolak trus nerima bantuan negara lain

Sebenernya gak ada alasan kuat negara tetangga bertengkar. Jangan arwah nenek moyang kita sedih melihat cucunya berantem karena masalah kecil ini.

syazuwani-fw said...

detaphradipta:iya mmg uang yg halal tapi jgn dipaksa2 dgn kata2 yg ga enak didengar...terserah orang mau sedekah atau apa tapi jgn dipaksa..itu kan udah mnjadi tidak halal karena sudah dipaksa dan org juga memberi dgn tidak rela bukan karena takut diapa2kan..itu aja..ga pernah mau merendahin mana2 bangsa..