Monday, September 14, 2009

sahur on da road~~

tiket sahur on da road

us~


before gerak gi sotr



kat panti asuhan

sahur bersama

beri makan kat org tepi jln thru dlm kete

student malaysia yg join sahur on da road
(aein sorry amik sumber gambar dari ko cuz nk tunjukkan gmbaran sotr tuh tak smpat tgkap masa bgi2 food.thanx:))

12th september 2009..me n my friends joined a program called "sahur on the road"..can u imagine it or get some pictures of this program??pada awalnye i dont even know how diz program will be held..so we went to registered our name at 9.30pm..waiting for all the students who join this program until 11pm..at 11pm,we are divided into groups...each group consist 5-9 person depends on what car u all will naik.my group consist of 9 persons..so we moved in dalam bntuk convoi yg ada 7 buah kereta..my car is number 4.....lagi 7 kereta seperated from us and moved to another road..in each car diorg dah letak siap2 9 bungkus nasi and 15 botol air...so we have to move with the car along the road to find out poor person...so kitorg pon gerak mencari org...bile we all jumpe org yg agak nmpak susah kitorg pon bgi la fud n air tuh...their face nmpak sngt bahagia bila dpt mknan....mlm terasa hening dan shahdu melihat kesusahan hidup mereka..di malaysia jrg nak jumpa mcm ni...baru sedar akan kurniaan Allah pd kita sangat lah besar..bersyukur pada Yang Maha Esa...

jam menunjukkan hampir jam 2.00am...kami bergerak ke panti asuhan yaitu remah anak2 yaim..kitorg bersahur bersama2 dgn mereka..seddey bila aku ye buke puasa mkn ape..diorg jwb nasi n sayur jek..aku tye la ayam,ikan takde??diorg jwb takde...Ya Allah kesian sngt.....masa tu juge our senior wat demo cara gosok gigi yg btol kat diorg n kasik cenderamata sket yg ade kaitan ngn dental la...well dak dental nye program la katakan..:)

almost at 5.00am we all moved to masjid n solat subuh berjemaah..sngt seronok dpt join program mcm ni..dpt rasa kesusahan org lain juga..jgnlah kita bongkak dgn kekayaan sementara yang Allah kurniakan pada kita....Ramadhan semakin meninggalkan kita..moga bulan barakah ini memberi peluang utk kita mendekatkan diri sgn Allah..amin~~

3 comments:

ah_qie said...

yup... bguslah klu kte timbul perasaan bersyukur dgn pe yg kte ada..

syazuwani-fw said...

alhamdulillah:)

aeinzaharuddin said...

syazu!haha. br bkk blog ko. ade nama aku la *bangga*bangga*

;p